Dakpannen keramisch of beton

Dakpannen

Op veruit de meeste huizen in Nederland liggen dakpannen. Een pannendak is de ideale dakbedekking voor hellende (schuine) daken. Een dakpan uitzoeken is een belangrijk moment tijdens het vernieuwen of renoveren van uw dak of bij de aankoop van een nieuw huis. Deze pannen zullen u namelijk tientallen jaren lang gaan beschermen tegen regen, wind, zon en andere weersomstandigheden. Daarnaast kiest u niet alleen voor bescherming maar ook voor een pan en kleur die past bij uw persoonlijke stijl en die van uw woning. Heeft u een voorkeur voor strakke en moderne architectuur dan zal daar een donkere vlakke dakpan waarschijnlijk het mooist bij staan. Houdt u meer van een landelijke stijl dan passen daar de verweerde pannen goed bij voor een klassiek en rustiek uiterlijk. Voor iedere smaak, van strak tot klassiek, hebben wij ruime keuze pannen in ons assortiment.

Een pannendak heeft de volgende voordelen:

  • Een levensduur tot wel 100 jaar
  • Bestand tegen alle weersinvloeden in Nederland
  • Brandveilig (t.o.v. bijvoorbeeld een rieten dak)
  • De kosten voor een pannendak zijn laag

Er zijn twee soorten pannen die erg populair zijn in Nederland en dat zijn de keramische en de betonnen pannen.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn er in holle en vlakke varianten en worden gemaakt van klei. Deze kleipannen worden gebakken. Beide hebben een perfecte waterafvoer.  Ieder model heeft zijn eigen technische en esthetische eigenschappen. Voor elke dakvorm is er een passende dakpan. Met het juiste onderhoud en een goede coating kan een keramisch pan een leven lang mee.

dakpannen modellen

Dakpannen van Wienerberger.

Betonnen dakpannen

Zoals de naam het al zegt, worden deze pannen gemaakt van beton. Deze pannen hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding en passen bij vrijwel alle architectuur. Betonnen sneldek pannen zijn grotere dakpannen met een formaat van ongeveer 30 cm breed bij 42 cm lang, waardoor ze sneller te leggen zijn.

Een betonnen dakpan gaat ongeveer tussen de 35 en 50 jaar lang mee. Dit hangt af van de vochtbelasting op het dak. Dakpannen die in de schaduw liggen en daardoor vaker en langer vochtiger zijn zullen eerder slijten dan een pan die in de zon ligt. Ook bladafval van de bomen en de mate van het onderhoud is belangrijk bij de levensduur van de pannen. Voor een optimale levensduur is het belangrijk de pannen periodiek te laten reinigen.

Overweegt u om uw dak te vervangen? Bosvelt&Haisch is uw partner. Wij hebben een grote collectie pannen waar wij over beschikken. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor uw dak? Vraag vrijblijvend een offerte aan of kom eens langs in onze showroom (op afspraak).